maandag 1 juni 2009

Ding 23

23 Dingen was voor mij een eye-opener. Ik ben toch iets enthousiaster dan ik aanvankelijk was, eerlijk gezegd. Groot voordeel van deze cursus is dat je overal een beetje aan ruikt en zo ongeveer gaat weten waar "ze" zo druk mee zijn op het internet. De cursus volgen is goed voor je algemene ontwikkeling en houdt je een beetje bij de tijd. De toonzetting vond ik erg prettig. Nergens was sprake van dwang. Wat ga ik nog eens uitgebreider bekijken en beoefenen? Podcasting, Picasa en Librarything! Daar ga ik echt mee aan de slag. De cursus is heel geschikt als naslagwerk: ik neem aan dat -ie voorlopig (!) nog wel op het internet staat. Dat brengt me op het volgende. Er staat zo ont-zet-tend veel op internet. En door al dat bloggen gaat het maar door! De meest flauwe, irritante, slecht geschreven en onzinnige blogberichten ben ik tegengekomen. Ik denk dan ook dat dit het laatste blogbericht is dat ik schrijf. Ik duik vanaf nu weer onder...

Ding 22

Een vreemde gewaarwording: bijna aan de finish. Ik heb o.m. een artikel gelezen van ene Jan Tweepuntnul (ook bibliothecaris, tevens schrijver voor het Bibliotheekblad). Het blijft voor mij over het algemeen toch gortdroge materie. Er zijn veel grote plannen, vooral ook met betrekking tot actief meedenkende bibliotheekbezoekers. Maar de hamvraag blijft: Hoe krijg je ze actief meedenkend? Allereerst moet een grote groep over de streep getrokken worden om niet slechts fysiek de bieb te bezoeken, maar ook nog eens thuis achter de computer kontakt te zoeken. In de nabije toekomst zie ik heus een (jonge) groep bibliotheekbezoekers digitaal gaan meedenken: dit wordt bv. aantrekkelijk wanneer de kans wordt geboden om voorstellen te doen m.b.t. aanschaf van bepaalde boeken. Hou het dicht bij huis.

zaterdag 30 mei 2009

Ding 21

"Delen met anderen": een terugkerend thema. Ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat dit in de nabije toekomst een grote trend zal zijn. De meeste oudere bibliotheekbezoekers zie ik nog niet bezig zijn met het maken van favorietenlijsten enz. Het grote voordeel van bv. WorldCat (het enorme aanbod van in formatie) zie ik tegelijk als nadeel. Als ik "gewoon"een boek zoek, wil ik niet allerlei verwijzingen krijgen naar publicaties die ik wellicht ook aardig zou vinden. Het is me te overweldigend en vaak ook te vermoeiend. Het is net als in een winkel: een groot assortiment kan aantrekkelijk zijn, maar een keuze maken uit twintig soorten bakboter is ook danig vermoeiend. Sleutelwoord in dit alles: TIJD. Beschik je over tijd/wil je tijd vrijmaken voor langdurig catalogusonderzoek? Dat zou middels een enquete onder bibliotheekbezoekers eens onderzocht kunnen worden.

Ding 20

Ideaal speelgoed voor de muziekliefhebber. Je zoekt eenvoudig op artiestennaam en er verschijnt een hele hoop informatie. Niet alleen vallen clips te beluisteren: er is ook gelijk een mogelijkheid om meer te lezen over je favoriete artiest of om video's te bekijken. Dat gaat sneller dan wanneer je eerst een nieuw scherm moet openen om op Wikipedia (bijvoorbeeld) achtergrondinformatie te kunnen zoeken. Ik luister vaak en veel muziek, maar ik blijf dat toch doen via YouTube. Daar hoef je niet voor in te loggen en het is gratis.

vrijdag 29 mei 2009

Ding 19

Deze keer hou ik het even bij het lezen van achtergrondinformatie. Ik heb niet zo'n behoefte aan virtuele vriendschappen: in real life heb ik mijn handen al vol aan het onderhouden van waardevolle kontakten! Opensource social networking vind ik overigens een prima zet. En voor "later" zal ik sociabel.nl in gedachten houden.
Ik merk overigens wel dat jongeren enorm aan het bijhouden zijn hoeveel vrienden ze hebben. Dat zijn dus Hyves-vrienden die ze in het echt zelden of nooit spreken. Misschien is het tijd voor het formuleren van een nieuwe definitie van het begrip "vriendschap"?

Ding 18

Een van mijn bescheiden dromen is het bezitten van een eigen bibliotheekje... Zo'n kamer waarvan de wanden behangen zijn met boeken. Op deze wijze kunnen we het zelfs professioneel aanpakken! Ik ben erg enthousiast over Librarything. Het leuke ervan vind ik bijvoorbeeld dat je ook in de gelegenheid wordt gesteld om boeken te ruilen. Er is een boek waarvan ik graag alle drukken in bezit wil hebben: dit is mijn kans. De site is erg toegankelijk. Het lezen van recensies van allerlei mede-fans vond ik ook leuk. Bovenstaande toepassingen zijn voor mij nuttig. Ik geloof niet dat ik mijn boekenbezit op de site ga zetten: ik weet wel uit mijn hoofd wat ik zo ongeveer heb. Inmiddels heb ik wel gezien dat mijn top-10 geen gebruikelijke is: zo veel mede-lezers heb ik nou ook weer niet (het loopt niet in de honderden) maar dat maakt het des te overzichtelijker. Librarything is bij uitstek geschikt voor de bibliofiel. Dat zijn we hier toch allemaal?!

donderdag 28 mei 2009

Ding 17

Speeltijd. Altijd leuk om de vrije hand te krijgen. Ik mag zelf kiezen. Op internet heb ik gezocht naar een ranglijst: wat zijn de meest populaire web 2.0-sites ter wereld? Er stond niets vermeld wat me bekend voorkwam. Ter kennismaking ben ik gaan kijken op de nummer 1: engadget.com. Daar zie je de nieuwste hebbedingetjes: telefoontjes en computersnufjes. Dat ligt niet direct binnen mijn interessesfeer. Op naar de volgende: Heffington Post. Dat komt meer in de richting. Deze site is duidelijk op amerikaanse leest geschoeid. Het staat bomvol met nieuwsberichten en achtergrondverhalen. Als ik ooit gelauwerd wil worden als meest geinformeerde bibliothecaresse van het land, moet ik hier maar veel bezoekjes gaan brengen. Het grootste sociale netwerk in Nederland blijkt Hyves te zijn: dat verwachtte ik al. Tot de doelgroep behoor ik niet: de gebruikers zijn tussen de 15 en 30 jaar oud. Nummer 2 is Windows Live Spaces.

woensdag 20 mei 2009

Ding 16

Daar viel ik toch met mijn neus in de boter: ik ging richting YouTube en zag onmiddellijk het "geheime" filmpje van Yolanthe en Wesley!
Dit geeft natuurlijk al iets aan: YouTube is superactueel en ook nog eens een keer zeer laagdrempelig. Ik moet bekennen dat ik YouTube al geruime tijd ken en dagelijks bekijk. Er is altijd wel iets wat me interesseert of wat ik nog eens wil terugzien (videoclips van oude hits, om maar iets te noemen). Bovendien is het ook heel leuk om bv. oude studiegenoten nog eens terug te zien op filmpjes. Het interieur van onze bieb zal ik niet filmen en op YouTube laten zien: laat de bezoekers maar gewoon komen. Dit soort filmpjes lijken me niet geschikt om te plaatsen. Maar als een Groot Schrijver ons pand zou bezoeken, dan zou het een ander verhaal worden! Dat laten we natuurlijk zien.

dinsdag 19 mei 2009

Ding 15

Nu weet ik dan eindelijk wat er bij mij op de zolderverdieping gedaan wordt. En hoe het komt dat allerlei luisteraars horen wat ik onderaan de zoldertrap hoor.
Ik ben deze keer enthousiast. Geweldig: GESPOD ga ik absoluut vaak bezoeken!!! Onderwerpen beluisteren die je interesseren op een moment dat het je schikt: wat een vondst. Je zult maar ziek zijn of aan slapeloosheid lijden...
Wellicht kan de bibliotheek dit aangrijpen als promotie-middel. Lezingen die door een beperkt aantal mensen bezocht worden in de bieb, kunnen middels dit medium ook nog eens "bezocht"en beluisterd worden door veel thuisblijvers.

Ding 14

In het verleden heb ik zelf wel eens een vraag gesturd naar Aladin: ik vind dat echt een hele goede en bij de bibliotheken passende uitvinding. Chatprogramma's lijken me een uitvinding voor de klanten die heel veel uren per dag online zijn en echt a la minute geholpen willen worden ("vroeger" belde je dan even op). Tijdens mijn werkuren is er absoluut geen mogelijkheid om te gaan chatten: daarvoor moet je toch veel achter je p.c. zitten. In mijn vrije tijd kies ik ervoor om niet te chatten: ik ken mezelf en vermoed dat het redelijk verslavend kan zijn. Het nut van i.m. voor de bibliotheken is vermoedelijk dat je kan inspelen op de wens van klanten om razendsnel informatie te krijgen.

maandag 18 mei 2009

Ding 13

Je valt van de ene verbazing in de andere. Wat is er veel mogelijk: the sky is the limit. Ik voel me geroepen om voor mezelf streng te selecteren wat wel en wat niet nuttig is. Binnen de bieb behoor ik niet tot degenen die veel met documenten bezig zijn. Ik schrijf amper stukken (alleen heel af en toe een verslag van een werkoverleg). Ik vind het dan ook leuk te weten dat er vele online katoortoepassingen zijn, maar daar blijft het bij. Ik hoef ze (nog) niet te gebruiken. Mocht dat wel het geval zijn, ooit, dan kan ik naar deze site terugkeren ("23dingen") om mijn geheugen op te frissen.

donderdag 14 mei 2009

Ding 12

Ongetwijfeld heel erg leuk voor een ieder die ook houdt van koffievisites en het voeren van ellenlange telefoongesprekken. Je hele leven meedelen aan ieder die erin geïnteresseerd is: waar haal je de tijd vandaan? Filmpje bekeken: de kracht van Twitter. Ik ga het begrijpen.
Voor bibliotheken is het een snelle methode om berichten te verspreiden, maar wat is het verschil met het versturen van een sms-je? Hopen maar dat er nog veel tweeps bij gaan komen: in de praktijk zijn veel leners nog niet zo ver om hun e-mail-adres door te geven. Ik vermoed dan ook dat Het Grote Twitteren nog toekomstmuziek is. Ach, privacy is ook wat waard.

Ding 11

Wikipedia is voor mij een gewilde internetencyclopedie al vraag ik me wel eens af hoe betrouwbaar de informatie is wanneer iedereen er zijn ding op mag zetten. Ik bedoel: wie controleert de gegevens? Voor je het weet zitten er hele grove fouten en/of feitelijke onjuistheden in medische artikelen, of worden mensen geschaad wier biografie niet correct is geschreven.
Ik zie het al voor me: een wiki van de plaatselijke bieb. Dat kan trouwens wel heel leuk zijn wanneer je inspeelt op bijvoorbeeld een actuele ontwikkeling in het dorp waar de een na de ander zijn zegje over mag doen. Wellicht trek je met zoiets steeds meer geïnteresseerden naar je website. Het wordt aantrekkelijker om veel informatie op je site te zetten (zoals Deventer doet) wanneer je ziet dat er steeds meer bezoekers komen. Die trek je niet met alleen maar informatie over openingstijden, denk ik. Het andere uiterste moet echter ook vermeden worden: informatie publiceren waar een bieb-geïnteresseerde niet voor komt. Als je medische informatie wenst, ga je natuurlijk niet naar de homepage van een bibliotheek.

Ding 10

Het woordje "delicious" klinkt veelbelovend maar wat mij betreft dekt de vlag de lading niet. Ik zal gelijk bekennen dat ik geen account heb aangemaakt en dat ook niet ga doen. Voor mijn functie bij de bieb is dit allemaal niet nodig en als "gewoon" internetter kies ik ervoor dit soort dingen niet te gaan doen. Ik snap de opzet van Delicious en ik heb gezien dat er een prachtige handleiding geschreven is. Maar in het echte leven ben ik ook geen clubjesmens, waarom zou ik dan op het net deel gaan uitmaken van een groep mensen die een bepaalde interesse gemeen heeft?

vrijdag 8 mei 2009

Ding 9

Inmiddels heb ik begrepen dat web 2.0 een logisch gevolg is op web 1.o. Er zal ongetwijfeld ook een web 3.0 komen: de ontwikkelingen volgen elkaar in (te) hoog tempo op! Ik gebruik expres het woord "te", omdat de meeste mensen af en toe echt naar adem moeten happen om e.e.a. te volgen. Dat hoor en zie ik dagelijks om me heen. Voor de bieb is er nog veel leuks te verzinnen: de homepage kan aantrekkelijk gemaakt worden door bv. foto's te plaatsen van tentoonstellingen die te bezichtigen zijn. Vooralsnog heb ik echter de indruk dat onze klanten niet zo internet-bezoekerig zijn aangelegd. Ze komen liever in het echt even langs. Gelukkig ontdekken ze meer en meer de catalogus, dat wel. Ik ben onder de indruk van wat allemaal kan, maar nog niet overtuigd van de noodzaak om het ook allemaal toe te passen. Wijs selecteren, lijkt me een leuk motto. Goed leren omgaan met wat je echt nodig hebt. Foto's bewerken om de bieb aantrekkelijk te presenteren is prima. Nu er na de fusie wat nieuwe functies zijn ontstaan, is het trouwens wel aardig om (bijvoorbeeld) als nieuwe teamleiders onder elkaar wat te bloggen: zo leer je van elkaar en kun je je ei kwijt, mocht dat nodig zijn.

donderdag 7 mei 2009

Ding 8

http://img98.imageshack.us/img98/7206/bffev5uxqk.jpg

Ben gewoon gegaan naar de laatste tip: Foto Bewerken. Wat leuk: ik vond gelijk "mijn"foto in het archief en besloot daar iets mee te doen. Ik was echt verbaasd over de vele mogelijkehden die je geboden worden. Dat biedt perspectieven voor creatief in te vullen uurtjes, ooit! In ieder geval heb ik wat veranderd aan de foto, maar hij is nog steeds herkenbaar. Ik heb de link die geboden werd, gekopieerd. Als het goed is, is mijn bewerkte plaatje te zien na het aanklikken van bovenstaande uitvoerige link. Zo niet: dan wil ik advies. Hoe krijg ik dan mijn plaatje zichtbaar?

woensdag 6 mei 2009

Ding 7

Het wordt me hoe langer hoe meer duidelijk waarom mensen urenlang achter het beeldscherm kunnen zitten: er is erg veel leuks te ontdekken en van het een komt het ander... Voor je het weet ben je lichtelijk verslaafd. Ik ben Flickr verder gaan ontdekken en moet zeggen dat ik toch wel verbaasd was. Zo zat ik op Flickr Color Picker: je kunt daar zelfs zoeken naar prentjes van ramen en deuren (waar hebben we het over) en dan sorteren op kleur. Onder "Findr"vind je inderdaad vanalles. Ik heb braaf gezocht op "jaguar"en vond o.a. een afbeelding van een fiets. Daar heb je het: natuurlijk werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en ging ik zoeken naar de relatie tussen "fiets"en "jaguar". Na doorklikken vind je het wel, maar weer ben je wat kostbare tijd verloren (mag ik dat zo stellen?). Google Maps blijft leuk: in no time zie je wat je wilt zien. "Vroeger" moest je eerst op zoek naar een fotoboek of atlas. Nu heb je alles binnen een paar tellen onder ogen. Ook heel leuk voor mensen die op huizenjacht zijn, trouwens. Heb nog heel even kennis gemaakt met Flickr Toys en zag dat je daar zelfs in de verleiding gebracht wordt om spelletjes te spelen. Dat ging me te ver.

donderdag 30 april 2009

DING 6

http://www.flickr.com/photos/rappensuncle/82773988/

Omdat ik vandaag voor de verandering eens niet bij de bieb ben en ik dus geen foto's ga maken van het pand in Kapelle, kies ik voor deze foto. Het is er eentje van een fotograaf die zich rappensuncle noemt: hij/zij plaatste dit fraaie plaatje op 5 januari 2006 op Flickr. Tot zover de bronvermelding. Ik vond de foto onder de tag "photo's" en hij sprak me zo aan omdat -ie zo rustig maakt. Bovendien is de combinatie steen-zee voor mij altijd goed! Ik hoop dat de foto zichtbaar wordt wanneer dit verhaaltje op mijn blog te lezen valt. Ik kan me voorstellen dat het enorm leuk is om veel met fotografie bezig te zijn: ik hoop daar beslist ooit meer tijd voor vrij te gaan maken. Zoom.nl lijkt me iets voor de semi-professionals onder ons. Ik ga zelf liever voor Picasa denk ik: dat leek me het meest toegankelijk.

dinsdag 28 april 2009

Ding 5

Braaf heb ik de instructie gelezen en nog een keer en ja: op den duur ben ik feeds gaan zoeken en vinden. Het gaat me eerlijk gezegd te sloom, maar ik doe in ieder geval mijn best. Het is inmiddels mijn gewoonte om in een schriftje te noteren wat ik echt moet onthouden, en bovendien omschrijf ik (alleen voor mezelf natuurlijk) mijn gemoedstoestand. Veelzeggend, moet ik zeggen. Ik kan nu feeds toevoegen, maar ik vind niet dat ik dat nu gelijk tientallen keren moet gaan doen want de rest van de cursus wacht en bovendien vervuilt mijn computer dan. Mijn favoriet: Blogsearch. Ik heb schrijvers opgezocht die ik graag lees. Daar klik ik dan de feed-knop aan en klik met mijn linkermuisknop: onmiddellijk staat de schrijversinfo in mijn favorietencentrum. Dat vind ik dus veel makkelijker dan eerst de zaak kopieren en vervolgens toevoegen aan netvibes! (Ook dat laatste kan ik overigens.) Het feedsgebeuren is een geweldige uitvinding wanneer je het nieuws op de voet dient te volgen, bijvoorbeeld wanneer je redacteur bent bij een actualiteitenrubriek! Als ik eens iets ruimer in mijn vrije tijd komt te zitten, zal ik me ongetwijfeld abonneren op veel interessante feeds. Je moet immers wel tijd willen vrijmaken om ze regelmatig te lezen, anders heeft het geen zin. Het aardige van de cursus vind ik overigens dat je kunt kiezen uit diverse opties: de een kiest voor netvibes, de ander voor google blogsearch.

maandag 20 april 2009

Ding 4

Na een paar uur (!) lezen, bekijken en oefenen geloof ik dat het nu tijd is om even afstand te nemen. De voorbeeldfilmpjes waren erg eenvoudig te volgen, daarom geneer ik me eigenlijk om te moeten zeggen dat het me niet lukt om die feeds op mijn netvibes te krijgen. Dat wil zeggen: ik krijg ze er wel op, maar als ik dan een nieuwe aanklik verdwijnt de vorige. Of is er een soort archieffunctie waar ik kan vinden wat ik heb geimporteerd?
RSS vind ik een geweldige uitvinding: echt amerikaans. Time is money. Zelf ben ik ook het grote-stappen-snel-thuis-type. Daarom frustreert het me enorm dat deze opdracht niet sneller ging. Binnenkort nog eens proberen.
Ik vond op Wikipedia ook wat Feeds-informatie. Een echte aanrader is "RSS-eenvoudige uitleg", een site van Marketingland. Het is maar een tip.

zaterdag 18 april 2009

DING 3

Vanaf nu gaan we het allemaal iets professioneler aanpakken. Ik heb gelezen dat je per Ding een kort verslag van zo'n 100 woorden dient te produceren. Dit wordt dan gelezen door de cursusleiding en eventueel mede-cursisten. Dat brengt bij mij de eerste vraag naar boven. In hoeverre moet je alle bloggers daadwerkelijk gaan volgen? Ik bedoel: het zijn er aardig wat. Op deze manier wordt het wel een erg tijdrovende cursus. Ik heb begrepen dat het erg stimulerend zou werken wanneer je elkaar volgt en bemoedigt en corrigeert (het lijkt wel therapie!), maar het is toch niet de bedoeling dat je enorm veel tijd stopt in het lezen van en reageren op elkaars berichten?
Ik moet mijn blog nog een beetje gezelliger maken geloof ik. Zojuist viel er een herenstem te beluisteren die me in het engels uitlegde hoe ik leukigheid kon toevoegen. Het is me helaas niet gelukt: wellicht komt het nog maar het is nu zaterdagochtend en de wasmachine dient ook te gaan draaien.
Het is zaterdagochtend en nog schandalig vroeg, maar ik voel me lichtelijk euforisch. Zojuist gekeken of ik nu echt in de lijst sta. Dit is het geval! Bovendien heb ik al een paar reacties mogen aanschouwen. Nooit gedacht dat ik dit leuk zou vinden. Natuurlijk wist ik dat veel landgenoten danig verslaafd zijn aan blog, hyve en msn. Nu is het me dan duidelijk geworden hoe simpel alles in zijn werk gaat. Ik heb geen idee of het wenselijk is dat ik dit soort korte berichtjes publiceer, maar ik kon het nu even niet laten. Ik werp me weer braaf op de volgende opdrachten.

vrijdag 17 april 2009

Daar gaan we dan!

Wat een vreemd idee: ik zit nu voor de tweede keer een berichtje te typen terwijl ik niet weet of het allemaal wel klopt wat ik doe. Zojuist uitgelegd waarom ik onder deze naam ingeblogd ben. Ik kan dat vorige bericht niet meer vinden: het begint al frustrerend te worden...
Nogmaals: de door mij verzonnen gebruikersnamen werden niet goedgekeurd omdat ze al in gebruik waren. Daarom kwam ik uit op deze weinig originele naam. Is echter wel actueel, omdat ik vanavond naar de film The Reader ga. Het boek van Schlink vond ik prachtig.
Nu ga ik een mail sturen naar de cursusleiding en hoop dat ze me als volwaardig blogger kunnen toevoegen. Ik heb al gezien dat er een enorme lijst bloggers te belezen valt.